Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Rob Smits Posts

Proberen is geen doen: durven op de Dream School

“Proberen is geen doen”

zegt Lucia Rijke, coach bij het TV-programma Dream School (https://www.ntr.nl/DREAM-SCHOOL).
Op deze school proberen bekende Nederlanders schoolverlaters opnieuw te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. De jongeren die centraal staan zijn tussen de 16 en 23 jaar en stuk voor stuk vastgelopen in het reguliere schoolsysteem. Midden in de bosrijke omgeving van Hilversum ligt een klooster dat voor drie weken is omgetoverd tot de Dream School van kickbokser Lucia Rijker en rector Eric van ‘t Zelfde.

Lucia laat een deelnemer proberen een pakje tissues op te pakken. De oefening had te maken met de commitment die een gedragsverandering nodig had.
Oefenen in durven is geen proberen. Oefenen is om een doel te bereiken. Dat doel kan divers zijn. Hiervoor moet je stappen maken, met coaching of training, klein of groot.

“Ben je bereid 100 % op je bek te gaan?”

vraagt Lucia.
Als je dat durft, durf je te falen. En daarmee succesvol te worden door te leren van je fouten. Commitment is bereidheid om gevaren, enge dingen, risico’s aan te gaan en daar je voor in te zetten en te volharden. Ook als je op je bek gaat.

“Wat verberg je?”

vraagt Lucia een deelnemer.
Openheid is durven eerlijk te zijn en niets meer te verbergen. Soms verbergen we onbewust zaken die ons toch wel in de weg zitten, Dieper durven te gaan, vragen aan jezelf stellen zoals bijvoorbeeld: waarom doe ik dit eigenlijk.

“Waar loop je nu voor weg?” was ook zo’n belangrijke vraag die daar op volgt. Als je weet wat je dwars zit, kun je ook zien welk effect dit heeft in je huidige handelen. Of het het niet handelen.

Dat brengt me op het volgende statement van de rector van de school: “In 010 zeggen: we doen dus het wordt”

Als Amsterdamse Zaankanter (020/075) zeg ik:
“In 020/075 zeggen we: we durven, we doen en het wordt nog veel meer!”

Reageer

Winterschool Sociaal Ondernemen Zaanstreek

Wil jij met je werk maatschappelijke impact maken? Meervoudige winst creëren waar iedereen beter van wordt? En jezelf ontwikkelen tot social entrepreneur of social intrapreneur? Dan is deze Winter School geknipt voor jou!

Wat is het?

De Winter School is een training- en ontwikkelprogramma waarmee je in de praktijk kennismaakt met sociaal ondernemen. Je volgt trainingen, krijgt persoonlijke begeleiding en gaat met een divers, multidisciplinair team aan de slag om sociale start-ups te helpen opzetten. De Winter School is bedoeld voor initiatiefnemers die hun maatschappelijke projecten naar een hoger plan willen tillen en een training- en ontwikkeltraject in sociaal ondernemen voor (jonge) professionals.

#lean innoveren #lokale impact #sociaal ondernemen


Voor wie is het?

Ieder team bestaat uit één initiatiefnemer van een sociale start-up en twee (jonge) professionals die mee-leren, mee-ontwikkelen en mee-denken vanuit hun eigen expertise.


Maatschappelijke initiatieven

Jij hebt een idee of een maatschappelijk initiatief in Zaanstad en bent op zoek naar nieuwe inspiratie! Je wilt je idee naar een hoger plan tillen, werken aan een sterk verdienmodel en ondernemender leren denken en handelen. Tijdens de Winter School werk jij met twee (jonge) professionals aan de basis en financiële duurzaamheid van je initiatief. Jij blijft de eigenaar van de start-up, verrijkt met inzichten en skills.

Jonge professionals

Jij wilt in de praktijk leren over sociaal ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen. Je gaat inspiratie, ondernemende skills en mindset opdoen om als intrapreneur vernieuwing te realiseren. Naast cursist ben je ook consultant en buddy vanuit jouw expertise voor de initiatiefnemers van een sociale start-up. We gaan werken aan jouw persoonlijk leiderschap en hoe jij als jonge professional verschil kan maken.

Professionals sociaal domein

Jij houdt je als professional bezig met actief burgerschap of sociaal ondernemen. Je wilt jouw business skills ontwikkelen, ondernemender leren denken en handelen en praktische tools krijgen die je ook in je eigen werk kan toepassen. Je kijkt ernaar uit om samen met actieve bewoners en jonge professionals inspiratie en vaardigheden op te doen en in de praktijk een bijdrage te leveren aan een veelbelovende startende sociale onderneming.

Waarom meedoen?

 • Je leert alles over sociaal ondernemen.
 • Je leert werken met tools van Design Thinking en Lean Start-Up
 • Je gaat samenwerken met mensen waar je niet dagelijks mee samenwerkt.
 • Je wordt bewust van de entrepreneur of intrapreneur die in jou schuilt.
 • Je draagt bij aan een betere wereld!

Trainingen
over sociaal ondernemen, nieuwe business modellen, Lean Start-up en Design Thinking

Coaching
met onze ervaren coach van Bureau voor Durf voor optimale energie en persoonlijke ontwikkeling.

Netwerk
van 200+ initiatieven en partners door heel Nederland met talloze best-practices

Tools

Hands-on tools, canvassen, verdiepings-materiaal en voorbeelden uit de praktijk.

Voorbeeld maatschappelijk initiatief

Rock the Kasbah is een voorbeeld van een maatschappelijk initiatief dat meedeed tijdens een eerdere editie in de zomer. Rock the Kasbah heeft tot doel om Syrische statushouders (m/v) naar de arbeidsmarkt te helpen. Dit willen zij gaan doen door een plek te bieden om hun talenten in te zetten en nieuwe te helpen ontwikkelen via kookworkshops, een restaurant, winkel en uiteindelijk multicultureel centrum. Rock the Kasbah was nog slechts een idee van Renata Pen toen zij begon aan de Summer School. Tijdens de Summer School kreeg dit steeds meer handen en voeten en nu is ze echt aan de slag om te gaan starten. Andere deelnemende initiatieven betroffen onder andere een speelgoedwinkel werkende met jongeren met een chronische beperking, een hippe kledingbank, een mantelzorgproject en een verhalenverteller.

Programma & de trainingen

Het programma bestaat uit vijf trainingsdagen die in sprints worden gegeven. De eerste vier trainingen zijn een hele dag en de vijfde training is een halve dag. Er zijn weken tussen de sprints ingebouwd zodat deelnemers zo snel mogelijk in actie komen en tijd hebben om behoeften te peilen en experimenten in de praktijk uit te voeren. Tijdens de trainingsdagen worden ideeën gegenereerd en aannames opgesteld. In de weken ertussen worden deze getoetst en zo neemt de betrouwbaarheid van het concept en het business model toe. Hiernaast werken deelnemers met coach en zelfstandig aan hun persoonlijke leerdoelen. De rolinvulling voor de jonge professionals en professionals in het sociale domein is enerzijds cursist en anderzijds een consultantrol. Voor het ontwikkelen van de laatste skills zal er persoonlijke aandacht zijn in de vorm van coaching. Tevens kijken we hoe het geleerde kan landen binnen jullie organisatie.

MeetUp en StartUp
Vrijdag 2 februari 09.30uur – 17.00uur

Wederzijdse kennismaking met elkaar en met sociaal ondernemen. We werken aan ondernemende competenties en attitude en stellen individuele coaching vragen op. Dan gaan we door met de Theory of Change. Welke impact wil het maatschappelijk initiatief realiseren en hoe?

Het ontwerp en de waardepropositie
Zaterdag 3 februari 09.30uur – 16.30uur

We starten met een inspiratiesessie sociaal ondernemen en bespreken recente ontwikkelingen in het veld en goede voorbeelden. Dan brengt het team in kaart waar het initiatief nu staat, ambitie en ontwikkelpunten. We stellen de klantsegmenten vast en scherpen hun profiel en de waardepropositie aan.


Business model innovatie
Vrijdag 23 februari 09.30uur – 17.00uur

We gaan aan de slag met verschillende innovatietechnieken en ontwerpen meerdere Business Modellen. Eerst genereren we zoveel mogelijk modellen en vervolgens kiezen we er één uit waar we de diepte mee in gaan.

Valideren en experimenteren
Zaterdag 24 februari 09.30uur – 16.30uur

Deelnemers maken kennis met verschillende manieren om te valideren. We stellen hypotheses op en werken aan een prototype waarmee we in de weken erna gaan experimenten.


Finance en Business Communication
Vrijdag 16 maart 09.30uur – 17.00uur

De ochtend draait om het financiële plan. De Rabobank verzorgt een basistrainig en geeft op maat financieel advies. De middag staat in het teken van marketing en communicatie en het opstellen van een overtuigende “pitch”.

pitch evenement
Vrijdag 23 maart 16.30uur – 18.00uur

We sluiten de reeks af met een afsluitend pitch evenement waarop de start-ups worden gepresenteerd en het persoonlijk ontwikkelingsproces van de deelnemers. Met een drankje vieren we de successen.

Partners

 

Starters4Communities  is een sociale onderneming en werkt sinds 2013 met starters op de arbeidsmarkt aan maatschappelijke vernieuwing. Ze bereiken dit met training- en werkervaringstrajecten in sociaal ondernemen waarmee starters gekoppeld worden aan uitdagende opdrachten van wijkinitiatieven. Onze aanpak kenmerkt zich door leren door te doen, bottom-up sociale innovatie en teamwerk!

Gemeente Zaanstad ziet veel potentieel in de kracht van sociaal ondernemen en wil als faciliterende partij bijdragen aan een sociaal ondernemende regio. Dit deden zij door in de zomer van 2017 in samenwerking met Starters4Communities en Bureau voor Durf een Summer School op te zetten. De Winter School is de tweede stap in deze samenwerking en er liggen grootse plannen voor de toekomst.

De Rabobank zet als partner hun expertise in op het gebied van financiering en begroten. Ze faciliteren een dagdeel en bieden ondersteuning op maat om de financiele plannen van de start-ups te versterken.


Heb je nog vragen?

Wil jij nog meer weten over de Winter School Sociaal Ondernemen van Zaanstreek. Neem gerust contact met Rob Smits op. Mail: rob@rob-smits.nl Mobiel: 06 3029 9754

Reageer

Sociaal ondernemen voor professionals!

 

 • Ben jij professional in het sociaal domein, onderwijs of welzijn?.
 • Wil jij jouw business skills ontwikkelen en ondernemender worden?
 • Wil jij met je werk maatschappelijke impact maken?
 • Meervoudige winst creëren waar iedereen beter van wordt?

 

Schrijf je in voor de Winterschool Sociaal Ondernemen!

Een 5 daags trainingsprogramma met individuele coaching. Samen met maatschappelijke initiatieven werk je aan je eigen skills en levert een maatschappelijke bijdrage.

 

Wat is het?

De Winter School is een training- en ontwikkelprogramma waarmee je in de praktijk kennismaakt met sociaal ondernemen. Je volgt trainingen, krijgt persoonlijke begeleiding en gaat met een divers, multidisciplinair team aan de slag om sociale start-ups te helpen opzetten.

 

Voor wie is het?

Ieder team bestaat uit één initiatiefnemer van een sociale start-up en twee (jonge) professionals die mee-leren, mee-ontwikkelen en mee-denken vanuit hun eigen expertise.

 

Maatschappelijke initiatieven

Jij hebt een idee of een maatschappelijk initiatief in Zaanstad en bent op zoek naar nieuwe inspiratie! Je wilt je idee naar een hoger plan tillen, werken aan een sterk verdienmodel en ondernemender leren denken en handelen.

 

Jonge professionals

Jij wilt in de praktijk leren over sociaal ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen. Je gaat inspiratie, ondernemende skills en mindset opdoen om als intrapreneur vernieuwing te realiseren.

 

Professionals sociaal domein

Jij houdt je als professional bezig met actief burgerschap of sociaal ondernemen. Of bijvoorbeeld in het sociaal domein, onderwijs  of welzijn. Je wilt jouw business skills ontwikkelen, ondernemender leren.

 

Waarom meedoen?

 • Je leert alles over sociaal ondernemen.
 • Je leert werken met tools van Design Thinking en Lean Start-Up
 • Je gaat samenwerken met mensen waar je niet dagelijks mee samenwerkt.
 • Je wordt bewust van de entrepreneur of intrapreneur die in jou schuilt.
 • Je draagt bij aan een betere wereld!

 

Programma & de trainingen.

MeetUp en StartUp
Vrijdag 2 februari 09.00 uur – 17.00 uur

 

Het ontwerp en de waardepropositie
Zaterdag 3 februari 09.00 uur – 17.00 uur

Business model innovatie
Vrijdag 23 februari 09.00 uur – 17.00 uur

Valideren en experimenteren
Zaterdag 24 februari 09.00 uur – 17.00 uur

Finance en Business Communication
Vrijdag 16 maart 09:00 uur – 17.00 uur

Pitch evenement
Vrijdag 23 maart 16.30uur – 18.00 uur

Ben jij net zo enthousiast over de Winter School als wij?

Vul het inschrijfformulier in voor vrijdag 18 december en dan bellen wij jou om deelname te bespreken.

Schrijf je in voor de Winter School

 

 

Reageer

Guts, Durf te ondernemen! Start weer in 2018

Je staat voor een keuzemoment.

In vaste dienst blijven óf de stap zetten naar het zelfstandig ondernemerschap? Heb je nog niet de ”Guts”?

Je loopt rond met de volgende vragen:

 • Wat is er voor nodig om ondernemer te zijn?
 • Wat wil ik precies bereiken?
 • Hoe maak ik bewust de juiste keuze om ondernemer te kunnen zijn?
 • Wat houdt je tegen?
 • Wie of wat kan mij helpen mijn doel te bereiken?

In deze workshop gaan we met bovenstaande vragen aan de slag. Met theorie én met name (inter-) actief aan de slag. Aan het eind van de workshop heb je inzicht en antwoorden op bovenstaande vragen en een routekaart naar je eigen bedrijf!

Voor wie: iedereen die overweegt voor zichzelf te starten als zelfstandig ondernemer.

Het is een workshop van 2 dagdelen:

Dagdeel 1:

•    Deel 1. Voordelen, nadelen en risico’s bij ondernemen: Durf jij?

•    Deel 2. Ondernemend Karakter: competenties, vaardigheden, houding;

Dagdeel 2:

•    Deel 3. Jouw idee: korte toets van het eerste idee: bepalen van jouw propositie.

•    Deel 4. De routekaart: wat is je volgende stap?

De cursus vindt plaats op 2 zaterdagochtenden te plannen: 20 januari en 3 februari van 09.30  tot 13.00 uur.

Jouw eerste investering in jouw onderneming is € 48 voor 2 workshops.

Aanmelden:

http://www.vuzaanstreek.nl/lezing/guts-durf-te-ondernemen

Reageer

1 jaar ondernemen met lef, leven en beleving!

Inmiddels al een jaar weg bij ProActief UvA en werkend als zelfstandig ondernemer in durven. Het lijkt enorm ver weg en lang geleden. Geen fietstochtjes naar het werk meer, niet meer door Amsterdam fietsen. Het missen van de lekkere koffie en de goede gesprekken met collega’s. Weinig grappen uit kunnen halen en redelijk vaste werktijden. Uitzicht op de Sarphatistraat en Roeters verdwenen. Eerlijk gezegd is dat hetgeen waar ik echt afscheid heb van moeten nemen.
Daar is ook veel voor teruggekomen. Ik rijd meer in de auto door de hele regio. Van Den Helder tot aan Delft. Werktijden zijn wisselender. Ik kan meer zwemmen en lopen met Tek. Maar werk ook vaak  later en op verschillende locaties. Ik ontwikkel nieuwe producten: Guts, durf te ondernemen, SummerSchool en Winterschool Sociaal Ondernemen, Durven wordt steeds meer onderbouwd door mijn Masterstudie Human Development en de Master NLP.
Klanten blijven komen. Ik word door Inholland ingehuurd als free lancer. Na business studies en Facility management nu ook toerisme en nieuwe vakken zoals Projectmanagement, Marketing en Duurzaam Ondernemen.
LoopbaanLef zet ik in voor individuele trajecten bij onder andere gemeentes en particulieren.
Communication Challenge bij o.a. handhavers, managers en in teams.
Comfort Challenge meer in individuele trajecten voor medewerkers in loondienst maar ook bij verandertrajecten in teams. Bij organisaties zoals een landgoed, cateringbedrijven, teams bij gemeenten, Kinderopvang, onderwijs en zorg.
De agressie trainingen lopen ook goed. Re-integratie bedrijven, handhavers, welzijnsinstellingen maken gebruik van de AAA (Adequate Agressie Aanpak).
En ook steeds meer intervisie en groepscoaching.
Kortom de omzet is ver boven verwachting.
In mijn vrije tijd zwem ik elke zondag in de zee en ben actief bestuurslid bij ZCFC. Ik zet daar nu een begeleidingsteam op voor het G team. Verder ben ik moderator en organisator van Platform aan de Zaan bijeenkomsten.
Kortom een roerig jaar maar wel met volop lef, leven en beleving!

Dank aan allen die ik meer heb leren durven, alle opdrachtgevers die mij het vertrouwen hebben gegeven en alle samenwerking- en netwerkpartners.

Op naar 2018!

Reageer

Start Leertraject Begeleider G-Team ZCFC i.s.m. Bureau Voor Durf is geslaagd!

Vandaag was de eerste wedstrijd voor dit seizoen van het G team! Een bekerwedstrijd tegen Old Friends G3.

Dirk Rijken was de eerste trainee-begeleider van ons leertraject.

We zijn gestart met een algemene intro op de club en daarna voorbereiden op de wedstrijd.
We hadden in verband met de vakantie een beperkt aantal spelers en moesten dus op posities gaan schuiven. We hebben nu een vaste aanvoerder Arjen en die hielp goed met de opstelling. Omdat we met 1 man minder speelden liep de eerste helft voor ons niet best. De tweede helft ging wel gelijk op. Uiteindelijk werd het het 11-3 voor de tegenstander.
Het leertraject bestaat uit persoonlijke coaching en workshops. Qua coaching had Dirk niet veel nodig. Een natuurtalent deze begeleider. Volgende week komen er nieuwe begeleiders bij en daarna volgt de workshop op een avond. Deze wordt onder andere gegeven door Joost Reijers, Daniël de Groot en mijzelf.

Ik ben trots op onze startende begeleider Dirk Rijken en zie uit naar het vervolg!

Reageer

GUTS, Durf te ondernemen!

In vaste dienst blijven óf de stap zetten naar het zelfstandig ondernemerschap? Heb je nog niet de ”Guts”?

Je loopt rond met de volgende vragen:

 • Wat is er voor nodig om ondernemer te zijn?
 • Wat wil ik precies bereiken?
 • Hoe maak ik bewust de juiste keuze om ondernemer te kunnen zijn?
 • Wat houdt je tegen?
 • Wie of wat kan mij helpen mijn doel te bereiken?

Je staat voor een keuzemoment.

In deze workshop gaan we met bovenstaande vragen aan de slag. Met theorie én met name (inter-) actief aan de slag. Aan het eind van de workshop heb je inzicht en antwoorden op bovenstaande vragen en een routekaart naar je eigen bedrijf!

Voor wie: iedereen die overweegt voor zichzelf te starten als zelfstandig ondernemer.

Het is een workshop van 2 dagdelen:

Dagdeel 1:

•    Deel 1. Voordelen, nadelen en risico’s bij ondernemen: Durf jij?

•    Deel 2. Ondernemend Karakter: competenties, vaardigheden, houding;

Dagdeel 2:

•    Deel 3. Jouw idee: korte toets van het eerste idee: bepalen van jouw propositie.

•    Deel 4. De routekaart: wat is je volgende stap?

De cursus vindt plaats op 2 zaterdagochtenden te plannen: 24 juni en 1 juli van 10 tot 13 uur.

Jouw eerste investering in jouw onderneming is € 48 voor 2 workshops.

wanneer:

Gegeven door: Rob Smits
Datum: 24 juni
Aanvang: 10:00 uur
Toegang: € Zaterdagochtend 24 juni en 1 juli voor € 48 per persoon
Aantal plaatsen: 25
Adres: Westzijde 170 A
Plaats: Zaandam
Reageer

4 tips om het talent durf te ontwikkelen.

 

De definitie van een ‘sterk punt’: het vermogen om in een bepaalde activiteit consequent bijna perfecte prestaties te leveren.

Een combinatie van talenten, kennis en vaardigheden, kan tot een ‘sterk punt’ leiden. Pas als je ergens mee in aanraking komt, blijkt dat je de bijbehorende vaardigheden heel snel onder de knie hebt en daar ook snel een eigen manier in weet te vinden.

Maar hoe ontwikkel je talent in durven?

Elk zich herhalend patroon van denken, voelen en zich gedragen is een talent, indien dat patroon op productieve wijze kan worden ingezet.

Talentontwikkeling in durven is dus herhaling van het patroon. 1 keer iets gedurfd levert nog geen talent op.

4 tips:

 

 1. Zorg dat je er telkens iets beter in wordt. Kleine stapjes werken ook goed in de ontwikkeling van een patroon.
 2. Bouw een ondersteuningssysteem op. Als je het idee hebt dat iets eenmalig is geweest zorg dat je in bv je agenda telkens de durf-uitdaging inplant.
 3. Gebruik een van je sterkste punten voor het compenseren van een zwak punt. Naast de ontwikkeling van durf kun je andere talenten die aan durf ten grondslag leggen meer prikkelen. Bijvoorbeeld talenten als actiegerichtheid of innovatief zijn.
 4. Zoek een buddy. Iemand die wel goed is in jouw zwakke punt en vraag hem om je de voor hem natuurlijke aanpak, aan te leren.

 

Reageer

Wat zou jij doen als er opeens iemand met een steelpan dreigt?

Jaren geleden kwam ik thuis met een brommer. Gekregen van een vriend. Mijn pa vroeg hoe ik aan de brommer kwam en ik vertelde hem de waarheid.De brommer moest weg. Ik baalde!

Mijn pa was sterk in goed en kwaad en hield mij destijds op de rit. Maar boos was ik wel.

Maar goed; met mijn krantenwijk kerstkaarten opbrengst kon ik een jaar later zelfs een motor kopen. Haalde mijn rijbewijs bij een pakje boter (amsterdams gezegde) en kon rijden!

Ik reed redelijk onbezonnen maar ook veel. Na 4 jaar was de Honda CM 400 TD op en wilde ik een pittiger model. Het werd een XT 500.

Ik verkocht mijn Honda via de ViaVIa (voorloper marktplaats). De nieuwe eigenaar was blij. Ik verzekerde hem dat hij heerlijk reed en er was alleen wat kras en blikschade. Een week later werd ik gebeld.De koper was niet meer zo blij. De motor was vastgelopen. Met deze vastloper had hij veel meer kosten en hij wilde korting. Hij zou wel even langskomen.

Ik belde buurman Martin, een uit de kluiten gewassen havenarbeider, om mij even terzijde te staan. Ik ben niet groot en kon wel hard rennen (destijds). Ik was door de brulpartij door de telefoon en het postuur van de koper bang.

Op moment van aanbellen keek ik in de ogen van een kwade grote vent. Op dat moment vloog mijn adrenaline omhoog. Ik begon te stressen maar gooide direct het roer om. Ik bood hem op een rustige vriendelijke wijze 50 gulden korting. De koper was verbouwereerd en had een discussie verwacht. Hij accepteerde direct mijn aanbod.Het hielp dat Martin in de huiskamer zat maar wat verder werkte was het verplaatsen in de ander.

De teleurstelling erkennen. En de ander tegemoet komen.

Deze week gaf ik een Agressietraining aan Sociaal werkers van MET HHW. Deze professionals kwamen met bijzondere casuïstiek. Wat zou jij doen als er bijvoorbeeld opeens iemand met een steelpan dreigt? Vanuit het niets? Terugvechten kan een intuïtieve reactie zijn. De collega van de sociaal werker vluchtte en stond direct buiten en zij stond alleen.

Het vangen van “ja”-tjes en in het gesprek was naast inleven in de ander de oplossing. Hierdoor werd escalatie voorkomen. En dat vinden we toch een wenselijke situatie.

Wil je meer weten over mogelijke oorzaken van agressief gedrag en hoe je de kans vergroot om dit gedrag in goede banen te leiden: www.rob-smits.nl. De AAA: Adequate Agressie Aanpak.

Reageer

DiSC sneltest

Wat meet DiSC ?

 • Hoe je omgaat met problemen en uitdagingen
 • Hoe je anderen beweegt en overhaalt tot jouw standpunt
 • Hoe je omgaat met veranderingen in jouw omgeving
 • Hoe je omgaat met regels, details en procedures

Samenvattend kunnen we zeggen dat DiSC een model is, dat de gedragsvoorkeuren van mensen terugbrengt tot een begrijpelijk geheel.

DiSC Sneltest

 • Geef ieder woord in een blok een cijfer van 1 t/m 4. Elk getal slechts 1x inzetten per blok.

1= het minst van toepassing

2= minder van toepassing

3= meer van toepassing

4= meest van toepassing

 • Tel alle scores van de D in de 10 blokken bij elkaar op
 • Doe dit ook voor de letters I, S en C.

De hoogste score geeft een indicatie welk gedragstype het meest bij u past. U zet talenten kwaliteiten die bij dit gedragstype horen gemakkelijk in. De laagste score geeft aan dat die gedragsstijl inzetten u veel energie kost.

Geestdriftig I Gereserveerd C
Besluitvaardig D Innemend I
Zorgvuldig C Goedmoedig S
Loyaal S Rusteloos D
Verstandig S Wilskrachtig D
Communicatief I Tactvol C
Veeleisend D Invoelend S
Voorzichtig C Speels I
Voorkomend S Concurrerend D
Redelijk C Verzoenend S
Spraakzaam I Gezellig I
Uitdagend D Grondig C
Vriendelijk I Beheerst C
Agressief D Aardig I
Logisch C Opmerkzaam S
Ontspannen S Koppig D
Inspirerend I 1 Direct D
Volhardend S Vrolijk I
Hardnekkig D Diplomatiek C
Accuraat C Fijngevoelig S
Hoogste score Laagste score
Totaal score
D:
I:
S:
C:
Totaal 100:

 

 

Reageer