Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

#48 Kiezen is de helft verliezen.

Elk jaar is er hetzelfde vraagstuk: “Waar gaan we naar toe met vakantie?” Toen we met vijf gezinsleden samen op vakantie gingen was dat geen sinecure.
Bij één van mijn opdrachtgevers zat ik deze week in de kantine en hoorde medewerkers uitwisselen over hun vakantieplannen. “Marokko?, ja Agadir lijkt wel veilig te zijn..” “Griekenland? Nee, dan toch liever Marokko…”.
De jongeren die ik deze week tegenkwam bij Netwerk Nieuw Rotterdam hebben andere keuzes te maken en ook andere mogelijkheden. Tienermoeders kopen een nieuwe wasmachine in plaats van op vakantie te gaan en enkelen hebben helemaal geen geld en gaan gewoon “chillen” in het park.
De Inholland-studenten vertelden over hun vakantie naar Ibiza en hoe zij daar het geld voor zouden verdienen (veel call centre uren).De afstuderende student Alex stelde in zijn scriptie dat verzuim ook een keuze is.De keuze om ziek te melden heeft te maken met de verzuimdrempel die er binnen een organisatie geldt, stelt hij. Deze drempel wordt beïnvloed door interne gedachten, een groepsnorm en de ruimte die men heeft vanuit een organisatie en de geldende regels.
Hoe maken mensen keuzes?
Het gaat zoals het gaat en ineens gebeurt er iets, er komt een verandering in ons leven. Er wordt van ons gevraagd om een keuze te maken. En welke keuze gaan wij maken uit de mogelijkheden die zich voordoen?
De gewone gang van zaken is veranderd, maar lang niet iedereen wil dat weten.
Wil ik het wel weten of steek ik mijn kop in het zand? Het kan zijn dat je terugschrikt voor de gevolgen en dat jij jezelf zo probeert te beschermen. De ‘breuk’ komt eraan, maar je realiseert je het niet.
Als de verandering er in je leven is en jij bent je daar ook bewust van, dan lijkt het wel of er binnen in jezelf een gesprek ontstaat. Zo’n gesprek kan bewust of onbewust zijn, heel verstandelijk of emotioneel. Er is geen manier waarop deze gesprek met jezelf ‘hoort’ te verlopen. Ieder heeft zo zijn eigen manier van kiezen.
Het grote moment is daar: je maakt je keuze. Goed doordacht of impulsief, je maakt je keuze.Vaak is een belangrijke keuze een aaneenschakeling van ‘kleinere keuzes’.
De gevolgen van deze kleinere keuzes leiden je dan naar de ‘definitieve’ keuze. Vergeet niet dat niet-kiezen ook een manier is van kiezen. Wie kiest neemt afscheid van een aantal mogelijkheden. Wie linksaf gaat, kan niet rechtdoor of rechtsaf.
Kiezen is de helft verliezen.
Op dit moment coach ik twee jongeren die een vervolgopleiding willen kiezen. Zij hebben al een proces van kleinere keuzes naar de definitieve keuzes gevolgd. We zijn er bijna.
Zij zoeken nu naar een borging van hun keuze. Stephen Covey’s boek Prioriteiten helpt ons daarbij: welke principes hebben zij waarmee zij hun keuze kunnen borgen? Zijn principes zijn helder en functioneren, als je ze consequent toegepast, zijn ze als een kompas.
Het antwoord op hun vraag ligt nog even in het verschiet.
We werken met de principes ons door het oerwoud van hun huidige jonge turbulente leven in een maatschappij vol met mogelijkheden.
Dat is ook geen sinecure.

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.