Opstandig en agressief gedrag komt voor op elke plek waar mensen samenkomen, en dus ook op scholen. In de klas, op het schoolplein of tijdens oudergesprekken kunnen conflicten ontstaan. Als onderwijsprofessional is het essentieel om een sociaal veilige leeromgeving te waarborgen, door agressief gedrag te verkleinen of zelfs te voorkomen. Dit kan door de onderliggende oorzaken van agressie tijdig te herkennen en effectief aan te pakken.
Wat levert de training op?
De training biedt onderwijsprofessionals de nodige handvatten en tools om zelfverzekerd om te gaan met lastige situaties, zoals agressie en weerstand van leerlingen, ouders of externe contacten. Na afloop van de training voelen deelnemers zich meer ondersteund en beter voorbereid om op een professionele manier met deze uitdagende situaties om te gaan. Dit draagt bij aan een veilig en respectvol schoolklimaat waarin grensoverschrijdend gedrag effectief wordt omgebogen naar constructief en meewerkend gedrag.
Wat is hiervoor nodig?
Om succesvol met agressie en weerstand om te gaan, is het belangrijk dat onderwijsprofessionals:
– Een gezamenlijke definitie van agressie hebben (wat wordt als agressief ervaren?).
– Signaleren en erkennen van agressie en weerstand.
– Handelen vanuit eigen kracht en professioneel gedrag.
– De-escalatietechnieken leren toepassen.
– Leren hun persoonlijke grenzen aan te geven.
– Durven ervaringen te delen met collega’s.
– Zorgen voor elkaar met zorg en het delen van ervaringen in overleg.
– Een agressieprotocol, bijvoorbeeld een ‘Eerste Hulp Bij Agressie’ (EHBA), gebruiken.
Onderdelen van de training
Onze training bevat de volgende belangrijke onderdelen die bijdragen aan een effectief omgaan met agressie en weerstand:
- Voorkomen van agressie: Het signaleren van en anticiperen op agressief gedrag en tegenwerkend gedrag, zodat dit tijdig kan worden aangepakt.
- Vroegtijdige herkenning en preventie: Methodes om agressieve situaties te herkennen en preventieve acties te ondernemen.
- Invloed van verbale en non-verbale signalen: Hoe zowel verbale als non-verbale communicatie de-escalerend kan werken en hoe hier effectief op in te spelen.
- Conflicthantering: Inzicht in je eigen voorkeursstijl van conflicthantering en hoe deze stijl te combineren met de situatie.
- Fysieke technieken: Bewustwording van de fysieke mogelijkheden die een medewerker heeft om zichzelf en de leerling te beschermen.
- De-escaleren: Leren hoe je op een rustige en beheerste manier kunt de-escaleren.
- Praktijksimulatie: Realistische oefensituaties waarin deelnemers het geleerde direct kunnen toepassen.
- Evaluatie en agressieprotocol: Tijdens de evaluatie wordt een concept agressieprotocol opgesteld, waarin de bevindingen van de training worden verwerkt en geformaliseerd.
Met de krijgt u niet alleen de kennis en vaardigheden om agressie te voorkomen en te beheersen, maar ook de zekerheid om elke uitdagende situatie met vertrouwen tegemoet te treden. Dit zorgt voor een veilige en positieve omgeving voor zowel leerlingen als onderwijsprofessionals.