Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Impact Aan De Zaan – Energie-Klimaat-Coaches

Hoe mooi zou het zijn om op een Zaanse (eigen)wijze elke dag onze streek mooier en groener te maken en daarbij dat ook alle Zaankanters er op vooruit gaan?

Daarom heb ik een vraag: “Zou jij als klimaatcoach of energiecoach voor de Zaanstreek en de Zaankanters willen doen en ook nog een bijdrage geven aan onze mooie streek en zijn bewoners?”

Impact aan de Zaan wil bewoners van Zaanstad ondersteunen om hun eigen woningbezit te verduurzamen, huurders te ondersteunen in energiebewust gedrag en in het algemeen klimaatvriendelijke keuzes te maken.

We werven lokaal vrijwilligers, die we opleiden tot Energie- en Klimaatcoaches die bewoners vervolgens gaan helpen met (woning)verduurzaming. Daarnaast gaan we WoonGesprekken aanbieden waarin gemeente, duurzaam bouwloket en bewoners in co-creatie met dit onderwerp aan de slag gaan.

Misschien herken je het volgende:

  • Je maakt je zorgen over de klimaatverandering. En vraag je je af hoe je hier iets aan kunt doen, zou je anderen daar graag makkelijker bij betrekken, het gesprek aangaan?
  • Wil jij jouw bijdrage leveren aan mogelijke oplossingen en een inspirerende transitie naar een klimaatneutraal Zaanstad?
  • Lijkt het je leuk om bewoners te helpen met energiebesparing? 

Dus hoe zou het zijn als bijvoorbeeld:

  • Door jouw inzet als Klimaatcoach Zaanstad daadwerkelijk klimaatneutraler gaat worden?
  • Je mensen ook echt kunt helpen als energiecoach?
  • Er daadwerkelijk een verandering in jouw omgeving plaatsvindt?

Hoe gaan we dat doen bij Impact Aan De Zaan?

  • We leiden vrijwillige energie- en/of klimaatcoaches op.
  • We zorgen voor ondersteuning in het leerproces en in de werkzaamheden zelf.
  • We organiseren WoonGesprekken in een Zaanse straat met informatie over wat er allemaal verduurzaamd kan worden in de betreffende woningen.

 

Interesse?

Of mail of bel: info@rob-smits.nl of 06-302 99 754.

Meer info:

 

We zoeken KlimaatCoaches!

Wil jij ook klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal maken?

Wil je graag leren hoe mensen ook echt klimaatvriendelijke keuzes kunnen gaan maken? Wil je ook anderen in beweging brengen om deze keuzes te maken? Wil je in je eigen woonplaats groepen coachen waarbij je mensen begeleidt in de gedragsverandering, in plaats van nog meer de kennis van de techniek bij klimaatvraagstukken? Wil jij net als onze 100 andere klimaatcoaches in Nederland ook in jouw buurt aan de slag met het inspireren en activeren van anderen op dit vlak? Doe dan mee aan onze driedaagse training tot Klimaatcoach die we organiseren in Zaanstad in januari 2020!

Kom in actie!

Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering. Toch komen de meesten van hen niet in actie. Doordat de methodiek van KlimaatGesprekken gebruik maakt van de psychologische processen tussen ‘weten’ en ‘doen’, lukt het veel mensen wél om stappen te zetten en in beweging te blijven. Onderzoek door de universiteit van Southampton toont aan dat ruim driekwart van de deelnemers aan deze workshopserie de klimaatimpact blijvend verlaagt. Bovendien betrekken deelnemers makkelijker hun omgeving bij hun nieuwe visie en acties door effectieve gespreksvaardigheden.

Word Klimaatcoach!

We willen graag nog meer inwoners en straten ondersteunen in het vertalen van hun klimaatzorgen naar voor hen passende acties. Jij kunt er bij helpen! Word Klimaatcoach en help inwoners uit je eigen woonplaats om klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken. Deze training bereidt je voor op de rol van Klimaatcoach. In onderlinge afstemming begeleid je dan zo’n twee groepen per jaar van zes avonden. Een van deze twee groepen zal specifiek over het thema verduurzamen van de eigen woning gaan.

De gemeente Zaanstad, Duurzaam Bouwloket en KlimaatGesprekken werken samen om jou als Klimaatcoach in te zetten in jouw omgeving. Na de training ben je vrijwilliger bij KlimaatGesprekken. Je krijgt begeleiding, intervisie en steun bij je verdere ontwikkeling.

Meld je aan voor 1 december!

Heb je interesse? De training tot Klimaatcoach wordt gegeven op 17, 18 en 19 januari 2020 Je betaalt een borg van € 100,- voor deelname en na het draaien van jouw eerste workshopreeks als coach, krijg je die teruggestort. Neem voor vragen of aanmelden contact op met info@klimaatgesprekken.nl. Vermeld in het onderwerp training tot klimaatcoach Zaanstad. Dan nemen wij contact op! meer info op:

https://www.klimaatgesprekken.nl/zaanstad/

Word Energiecoach!

Lijkt het je leuk om bewoners te helpen met het besparen van energie, geld en CO2? Meld je dan aan als Energiecoach! Na een training weet jij alles over energiebesparing in huis en ben je klaar om bij bewoners langs te gaan.

Taakomschrijving:

Als Energiecoach ga je bij mensen thuis langs om in gesprek te gaan over wat zij zelf kunnen doen om energie te besparen. Je bespreekt met bewoners hoe ze middels gedragsverandering en kleine aanpassingen aan de woning invloed kunnen hebben op de energierekening. Een tablet met een speciaal voor het project ontwikkelde app helpt je het gesprek te voeren. Na het bezoek krijgt de bewoner automatisch een bespaarrapport met daarin alle bespaartips en hoeveel geld en CO2 er bespaard kan worden. Hiernaast mag je als Energiecoach ook nog voor €20,- gratis bespaarproducten weggeven zoals ledlampen, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop, waarmee de bewoners direct aan de slag kunnen!

Kennis en vaardigheden:

–       Kennis en ervaring met het energievraagstuk is een pre, maar zeker geen vereiste.

–       Je bent beschikbaar voor minimaal 2 uur per week.

–       Bereid om een training te volgen van een hele dag.

–       Bereid om bij mensen op huisbezoek te gaan en persoonlijke adviezen te geven.

 

Voordat je aan de slag gaat als Energiecoach wordt er door stichting !WOON een VOG aangevraagd.

 

Aangeboden scholing:

Tijdens de training leer je advies en tips te geven over zuinig woongedrag en worden er verschillende bespaarproducten toegelicht. Er wordt besproken wat er allemaal op de energierekening staat, wat er allemaal komt kijken bij het doen van huisbezoeken en hoe je het gesprek aan gaat met bewoners. Hiernaast wordt er uitleg gegeven over de tablet en de !WOON applicatie.

Wat krijg je ervoor terug?

Stichting !WOON is een onafhankelijke, betrokken en buurtgerichte organisatie. De Energiecoaches komen meerdere keren per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Tijdens de gezellige (thema)bijeenkomsten leer je de andere Energiecoaches kennen. Hiernaast krijg je per huisbezoek een onkostenvergoeding van €4,50.

Werktijden:

Wanneer je de huisbezoeken doet stem je zelf af. Als Energiecoach kun je ’s ochtends, overdag ’s avonds, doordeweeks of in het weekend aan de slag.

 

Meld je dan aan als Energiecoach bij Stichting !WOON.