Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Spreker over Durf & Dagvoorzitter

Rob Smits als Spreker: Bureau Voor Durf

Inspirerend. Uitdagend. Met lef én pragmatisme.

Op zoek naar een spreker die jouw publiek inspireert om nét dat stapje verder te gaan? Rob Smits combineert Amsterdams lef met Zaans pragmatisme: recht-door-zee, ontspannen, en altijd met een focus op actie en resultaat.


Herkenbaar?

  • Jouw organisatie zit midden in een cultuurverandering, en je zoekt een spreker die dit proces ondersteunt.
  • Je organiseert een jaarlijks event en wilt deelnemers in een actieve modus krijgen.
  • Er is interesse in ondernemerschap, en je zoekt iemand die inspireert en aansluit bij je publiek.
  • Je zoekt een spreker die flexibel, laagdrempelig en verbindend is.

Wat kun je verwachten?

Stel je voor dat…

  • Deelnemers geïnspireerd en vol energie de zaal verlaten.
  • Ze concrete tools meekrijgen om hun eigen durf te ontwikkelen.
  • Ze zichzelf herkennen in een krachtig en persoonlijk verhaal, met voorbeelden die raken.
  • Ze gemotiveerd worden om eindelijk dat ene te doen wat ze eerder nog niet durfden.

Hoe doen we dat?

Tijdens de lezing vertel ik het verhaal van ‘De Redder, de Held en de Gelukszoeker’.
Aan de hand hiervan ontdekken deelnemers hun eigen rol en inzet in uitdagende situaties.

Daarnaast:

  • Deel ik persoonlijke ervaringen over durven, inclusief de voordelen, nadelen en risico’s.
  • Gebruik ik uitdagende stellingen om het publiek aan het denken (en in beweging!) te zetten.
  • Zet ik deelnemers letterlijk aan tot actie, met oefeningen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Geen eindeloos praten, maar oefenen en ervaren.
Ik geloof in het principe van ‘doen’. Door iets uit te proberen wat je eerder niet durfde, leer je veel meer dan door alleen te luisteren.


Wat levert het op?

Na de lezing hebben deelnemers:
✅ Een krachtige leerervaring die ze direct kunnen toepassen in hun werk en leven.
✅ Fundamentele kennis over hoe durven werkt – en wat dit voor hen betekent.
✅ Tastbare, praktische tools om op kritieke momenten weer in control te zijn en bewuste keuzes te maken.
✅ Inspiratie om verandering te omarmen en nieuwe stappen te zetten.


Waarom Rob Smits en Bureau Voor Durf?

  • Inspirerende verhalen: Praktisch, herkenbaar, en met humor gebracht.
  • Actieve aanpak: Theorie én actie, want verandering begint met doen.
  • Ervaren oefenmeester: Geen standaard coaching, maar gericht op experimenteren en groeien.

Zin om jouw event of organisatie in beweging te brengen?
Neem contact op en ontdek hoe we samen een onvergetelijke lezing kunnen neerzetten.

📧 Mail: info@rob-smits.nl
📞 Bel: 06-302 99 754

Durf te kiezen voor een inspirerende spreker. Jouw volgende stap begint hier!

 


Portfolio activiteiten als dagvoorzitter

Koninklijke Academie Wetenschappen: dagvoorzitter

Voor het inspiratie-event, bedoeld voor ondersteunend facilitair en wetenschappelijk personeel van de KNAW (circa 100 deelnemers), werd ik als moderator ingezet om de dag te begeleiden. Het programma bestond uit een opening door de algemeen directeur, een lezing van Jeannette Well, lunchdaten, workshops, een pubquiz en een afsluiting. In de voorbereiding vonden overleggen plaats met de organisatie, de spreker en de directeur over de taakverdeling en het tijdspad. Bij een online uitvoering werd Zoom ingezet, inclusief BreakOut Rooms voor de workshops. Tijdens het event verzorgde de moderator de opening, aankondigingen, instructies voor de deelnemers, de begeleiding van de pubquiz en de afsluiting.

ACTA heidag bedrijfsbureau, middagprogramma

Voor het middagprogramma werd, samen met het evenemententeam, een opzet gemaakt waarin elk diensthoofd een korte presentatie gaf (5–10 minuten). Hierin gingen zij in op de voortgang van het jaarplan, de verwachte speerpunten voor komend jaar (dienstbreed en vanuit ACTA, VU en UvA), hun visie op de bedrijfsvoering, een voorstel voor het jaarplanformat en welke duidelijkheid zij nog van het DT nodig hadden. Na elke presentatie volgde feedback van de overige MT-leden.

Als moderator noteerde ik tijdens de presentaties de antwoorden op de laatste drie vragen op flip-overs. Vervolgens begeleidde ik het groepsproces waarin de deelnemers, in kleine teams, met speelgeld stemden op de belangrijkste speerpunten, het gewenste jaarplanformat en de openstaande vragen aan het DT. Tot slot gaf ik een interpretatie van de opbrengsten en sloot ik af met een heldere samenvatting van de uitkomsten.

Gemeente Haarlem, themamiddag

Als moderator begeleidde ik een themamiddag voor de managementassistenten van de Gemeente Haarlem, georganiseerd met als doel om onderlinge uitwisseling te stimuleren en aandacht te besteden aan de onzekere toekomst door de aankomende herstructurering. Onder het thema “veilig verder kijken met vooruitzicht” faciliteerde ik gesprekken over de huidige werkzaamheden, gedeelde ervaringen met werkdruk en persoonlijke perspectieven op de toekomst. Ik zorgde voor een veilige en open sfeer waarin deelnemers hun zorgen en verwachtingen durfden te delen. Door middel van interactieve werkvormen en gespreksrondes hielp ik de groep om niet alleen inzicht te krijgen in elkaars werkpraktijk, maar ook in de gedeelde behoefte aan verbinding en duidelijkheid. Aan het einde van de middag vatte ik de opbrengsten samen en benoemde ik het toegenomen enthousiasme en de hernieuwde bereidheid tot samenwerking en communicatie binnen de groep.

 

Stichting kinderopvang Den Helder

Als dagvoorzitter begeleidde ik de gehele dag met 150 deelnemers uit de kinderopvang.

Monter Kinderopvang Den Helder

Als moderator was ik verantwoordelijk voor het begeleiden van een interactieve middag rondom het thema “De ideale werkdag” voor medewerkers van Monter. Ik bewaakte het programma en verzorgde de opening en toelichting op de werkvormen. Bij binnenkomst ontvingen deelnemers een groepsnummer, waarna ik hen, samen met de hosts, naar de juiste tafels begeleidde. Tijdens de sessie begeleidde ik de verschillende stappen: het op gang brengen van de gesprekken aan de hand van gerichte vragen, het structureren van de input in creatieve mindmaps op tafelkleedjes, en het faciliteren van de tafelroulatie. Ik hield de tijd in de gaten, stimuleerde reflectie en zorgde ervoor dat iedereen actief deelnam. Aan het eind van het programma verzamelde ik de resultaten, begeleidde de gezamenlijke terugkoppeling en zorgde voor de verwerking van de opbrengsten, waaronder de input op de vijf kernpunten “Zo doen wij dat”.

Debatcentrum De Vonk

Maandelijks organiseer ik maatschappelijke debatten in de Zaanstreek met 50-90 bezoekers, in verschillende rollen: talkshowhost, moderator van het debat ofwel voorzitter. Deelnemers zijn professionals, burgers en bestuurders.

Jaarlijkse FishBowl Debat trainees Universiteit van Amsterdam

Als moderator was ik verantwoordelijk voor de begeleiding van het Fishbowl-debat met trainee controllers aan de Universiteit van Amsterdam. Ik bewaakte de structuur van het programma, leidde het centrale gesprek over de rol van de controller in tijden van bezuinigingen en zorgde voor de juiste dynamiek tussen trainees, sprekers en publiek. Ik introduceerde de thematiek, stelde prikkelende vragen tijdens de interviews met ervaren controllers en gaf ruimte voor discussie. In het Fishbowl-gedeelte faciliteerde ik een open gesprek waarin visies werden gedeeld en trainees actief participeerden als inhoudelijke sparringpartners van hun sprekers. Ook bewaakte ik de tijd en zorgde ervoor dat de inzichten helder werden samengevat richting afronding. Dankzij deze opzet ontstond er een energieke en inhoudelijke uitwisseling over de veranderende rol van de controller in het publieke domein.

Jaarlijkse ALV ondernemersvereniging OVZZ & overige evenementen

Als voorzitter van de Algemene Ledenvergadering van de OVZZ heb ik de de afgelopen 10 jaren de bijeenkomst geleid en gezorgd voor een soepel verloop van de vergadering.

Gemeente Zaanstad, “Ondernemers en de TOZO”

Als moderator begeleidde ik een online informatiebijeenkomst voor ondernemers over de beëindiging van TOZO en de toekomst van ondersteuningstrajecten. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door de Gemeente Zaanstad, informeerde ik de deelnemers over onderwerpen als de Participatiewet, Bbz, schuldhulpverlening en heroriëntatie. Vanuit mijn achtergrond als ondernemer en voorzitter van de ondernemersvereniging OVZZ kon ik goed aansluiten bij de doelgroep. Ik zorgde voor een duidelijke introductie, gaf uitleg over het programma, bewaakte de tijd en faciliteerde de interactie tussen deelnemers en voorlichters. Daarnaast coördineerde ik het stellen van vragen via de chat en zorgde ik dat deelnemers wisten hoe zij een vervolggesprek konden aanvragen. Ook beheerde ik de technische instructies, zoals microfoongebruik en cameragebruik, om de bijeenkomst soepel te laten verlopen.

Stichting Dock, dagvoorzitterschap miniconferentie Haarlemse Arbeidsmarkt

Als dagvoorzitter stelde ik de eerste vraag aan Mustafa Öcal, de initiatiefnemer van de conferentie, met de vraag: “Wat is de reden voor het organiseren van deze conferentie?” Mustafa gaf aan dat de ene werkzoekende snel een baan vindt, terwijl anderen langer blijven zoeken. Hij benoemde vier voornaamste hindernissen: taalachterstand, onvoldoende opleiding, gebrek aan werkervaring en discriminatie op de arbeidsmarkt. Gedurende de conferentie richtten wij ons op het verkennen van oplossingen voor deze knelpunten, waarbij de nadruk lag op maatwerk en netwerken. Wethouder Joyce Langenacker opende de conferentie, gaf een kort overzicht van de huidige arbeidsmarkt en benadrukte het belang van de conferentie voor het verbeteren van werkzoekendenkansen in Haarlem.