Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Durven Op De Tijdlijn: Koers & Sturen

Het leven lijkt een lineaire ontwikkeling in de tijd. Wat eerder gebeurt, heeft een oorzakelijk verband met wat later plaatsvindt. In die zin wordt ons leven vanuit het verleden geleid. Door wat we in onze jeugd meemaken ontstaan patronen, die in het verdere leven zichtbaar blijven.

Je kunt besluiten te leren met een aantal zaken anders om te gaan. Maar die verandering is ook een gevolg van de problemen uit jouw eigen verleden. En hoe jij geleerd hebt daarmee om te gaan. Volgens deze lijn van verleden naar toekomst vormen we onze persoonlijkheid.

Hoe groter de tijdspanne is die je kunt omvatten met je vermogen terug en vooruit te blikken om tendenties geordend te overzien en te vermoeden, hoe meer je koers zich aan je kenbaar kan maken en bewust richtsnoer voor je handelen kan zijn.

Het begrip koers is direct verbonden met sturen. Je kunt pas sturen wanneer je enig idee hebt in welke richting je wilt gaan, waar je vandaan komt en wat de bepalende factoren onderweg zijn.

Hoe meer en hoe verder je terugkijkt op wat achter je ligt, hoe meer het geheim van je koers zich aan je openbaart en hoe bewuster je kunt sturen.

Tijdlijn ofwel levenslijn

Een tijdlijn, ook wel levenslijn genoemd is een ruimtelijke voorstelling van hoe iemand zijn algemene relatie tot tijd organiseert en begrijpt. De persoonlijke tijdlijn of levenslijn omvat de weergave van tijd in de hersenen. Slechts door de weergave van tijd hebben wij een verleden, heden en toekomst. Tijd wordt dus op een bepaalde manier door onze hersenen gerepresenteerd. Al onze ervaringen, beelden, geluiden en gevoelens slaan wij op door middel van onze zintuigen en onze hersenen rangschikken deze ervaringen in tijd en ruimte met behulp van de submodaliteiten. We coderen dus onze ervaringen en rangschikken deze op een bepaalde manier en zo coderen wij tijd. Als wij tijd niet zouden kunnen ordenen zouden we ernstig in de knoei raken. Tijdbewustzijn maakt leren en plannen mogelijk.

Tijdsbeleving en de invloed van je tijdslijn op je leven

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke manier om tijd te coderen. Daardoor kunnen we (onbewust) dingen herkennen uit ons persoonlijke verleden, heden of toekomst. Tijd is bovendien een heel relatief begrip. Soms ervaart de ene persoon iets als lang en de ander hetzelfde als kort. Ook in jezelf heb je vast wel de ervaring dat soms de uren voorbij lijken te vliegen en soms dat seconden eindeloos duren. Dat heeft te maken met de manier waarop wij tijd beleven. Men heeft ontdekt dat de manier waarop wij tijd coderen een geweldige invloed heeft op wie we zijn en hoe we ons gedragen, op onze motivatie, zelfvertrouwen en emoties. Ben je bijvoorbeeld meer gericht op het verleden of meer op het heden of de toekomst? Dan heeft dit invloed op hoe je de wereld bekijkt en hoe je gemotiveerd wordt. Heb je een hele korte toekomstlijn omdat je bijvoorbeeld hebt besloten niet langer te leven dan je ouders of is het verleden heel vaag omdat je graag dingen wilt vergeten. Als iemand geen toekomstlijn heeft, hetzij omdat deze geblokkeerd is of is samengevloeid met de verleden-tijdlijn dan zou het kunnen dat iemand gedeprimeerd of zelfdestructief is, te weinig motivatie heeft of onmogelijk een toekomst kan plannen of zijn werk organiseren en succesvol zijn of het gevoel heeft continu in kringetjes rond te lopen. Vaak is het veranderen van de manier waarop je tijd codeert de oplossing van moeilijkheden, maakt het bepaalde taken gemakkelijker of maakt het het gewenste verlangen meer acceptabel.

Werken met tijdlijnen

Om te werken met je tijdlijn, kun je deze op de grond uitleggen of je kunt een tijdlijn visualiseren in de ruimte. Het doel van werken met tijdlijnen:

  • We kunnen hierdoor gebeurtenissen die zich binnen ons leven afspelen, beter leren begrijpen en beheersen
  • Je kunt beperkingen van je huidige tijdlijn aanpakken
  • Je kunt het verleden en de toekomst veranderen

Bron: Boek: Let’s get this straight, Julie Sullivan

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.